NEN-2580 meetinstructies

Wat doen wij?

Wij zijn een inmeet bedrijf conform de NEN-2580 Meetinstructies. Maar wat houdt dit nou in?

De grootte van woningen wordt uitgedrukt in oppervlakte en inhoud. De makelaardij heeft als branche onderling met elkaar afgesproken dat ze inmeten volgens de regels zoals deze opgesteld zijn in de Meetinstructies Gebruiksoppervlakte Woningen en Meetinstructies Bruto inhoudt woningen. Deze meetinstructies zijn gebaseerd op de NEN-2580. Wanneer iedereen de zelfde regels hanteert kunnen woningen namelijk onderling op vierkante meters vergeleken worden. Als inmeter is het dus belangrijk dat we inmeten volgens de eisen die gesteld zijn in de Meetinstructies.

De inmeter

Als inmeter gaan we langs bij allerlei verschillende woningen. We komen meten bij appartementen, tussenwoningen, twee-onder-een kap woningen, maar ook miljoenenvilla’s. Op locatie doen we eerst een globale ronde van hoe de woning er uit ziet. Daarna gaan we een schets maken van verdiepingsvloer, naar verdiepingsvloer. Met behulp van een laser afstandsmeter meten we de exacte maten in en vullen deze zorgvuldig in op de schets die we aan het maken zijn. Aan de hand van deze schets en maten kunnen wij achteraf op ons kantoor de échte gebruiksoppervlakten en bruto inhoud van de woning bepalen. Ook aan de hand van deze schetsen kunnen wij voor u een 2d/3d tekening aanleveren.

Wat zijn de NEN-2580 Meetinstructies?

Deze instructies zijn ontwikkeld in opdracht van VastgoedPRO, NVM, VBO, VNG en Waarderingskamer. De leden van deze organisaties zullen deze meetmethode in de dagelijkse praktijk gaan gebruiken.

De Meetinstructies zijn gebaseerd op NEN 2580. Dit is een Nederlandse richtlijk welke voorschrijft hoe de oppervlakten en inhouden van alle soorten gebouwen bepaald moeten worden. De Meetinstructies zijn een versimpelde en iets aangepaste variant op de NEN 2580. NEN2580 geldt voor alle soorten gebouwen, als kinderdagverblijven, winkels en ziekenhuizen. De Meetinstructies voor alleen woonhuizen en appartementen.

In de volksmond heten de Meetinstructies dus gewoon NEN 2580.

Waarom de NEN-2580 Meetinstructies?

De grootte van woonhuizen en appartementen wordt uitgedrukt in diverse gebruiksoppervlakten en inhoud. Om woningen vergelijkbaar te houden, zijn door het bedrijfsleven en de overheid afspraken gemaakt over de bepaling hiervan. Deze afspraken zijn vastgelegd in een tweetal meetinstructies:

–  Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen
–  Meetinstructie Bruto inhoud woningen